Laura Batstra - Psychiatrische labels staan ouderbetrokkenheid in de weg


Acht jaar geleden was het, dat ze de knuppel in het hoenderhok gooide met haar boek Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen. Het zijn niet de kinderen, die alsmaar drukker worden, stelde ze toen. Het is de samenleving die de drukte niet meer aankan en reageert door te medicaliseren. ‘Door de immense druk op overbelaste leerkrachten en ouders, worden bijzondere kinderen als probleem ervaren’ (UKrant, 26 november 2018).

Het medicaliseren, dat brengt ouderbetrokkenheid vaak op spanning. Laura’s verfrissende kijk op leerlingen en labels ontspant onderwijsprofessionals en ouders in hun samenwerking.

Over Laura Batstra

Laura Batstra (1973) is afgestudeerd in de Psychologie en gepromoveerd in de Medische Wetenschappen. Daarna werkte ze als behandelend psycholoog in een instelling voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Uit onvrede over het feit dat lastig maar normaal kindgedrag het stempel 'psychiatrisch ziek' kreeg, zegde zij in 2010 haar baan op. Sindsdien is ze onderzoeker en docent bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze een werkgroep leidt die zich bezighoudt met medicalisering van kindgedrag en manieren om dat tegen te gaan

Batstra is auteur van het boek 'ADHD: macht en misverstanden'.

Meer informatie? www.drukendwars.nl